Tips & inspiratie

Voor een duurzaam opgeruimd leven

Ontspullen, hoe maak je er tijd voor?

Het is een open deur, maar als je serieus aan de slag wilt met ontspullen dan is het nodig om er tijd voor te maken. Maar hoe maak je tijd als je het druk hebt? We maken ontspullen vaak ondergeschikt aan al het andere dat we te doen hebben. Onterecht, gezien de impact die een opgeruimd huis heeft op ons dagelijks welzijn. Denk aan de rust, ontspanning en het fijn samenzijn met familie en vrienden die het oplevert. Met deze tips maak je kleine aanpassingen met een grote impact!

Lees verder »

Orde in de papierchaos, zo doe je dat

Papieren nemen minder plek in dan spullen, maar ze kunnen voor veel onrust zorgen. Een stapel kranten die je aankijkt. De post die op de keukentafel ligt. Tekeningen van je kids die je een plek wilt geven. Hoe breng je orde in de papierenchaos? De belangrijkste tips deel ik in deze blog, zodat jij ermee aan de slag kunt.

Lees verder »
5 ideale ontspul-klussen in de zomer

4 ideale ontspul-klussen voor de zomer

Ontspullen kan het hele jaar door en is niet alleen voor regenachtige binnen-dagen weggelegd. Er zijn klussen die perfect passen bij de zomerperiode. Klussen die fijn zijn om bij mooi weer te doen of die passen bij het afronden van het schooljaar. Zo heerlijk als je na je vakantie weer een frisse start kan maken. Wat zijn ideale zomerprojecten en welke passen bij jouw zomer?

Lees verder »

Lente! Zorgeloos erop uit en ontspannen thuiskomen

Lente! Erop uit gaan is heerlijk wanneer de dagen weer langer worden en het weer beter. Maar het in- en uitpakken van spullen kan best een gedoe zijn. Herken je dat? Haastig zoek je je spullen bij elkaar en met stress ga je de deur uit. En bij thuiskomst begint de uitpak-chaos, terwijl je wil uitrusten en nagenieten… Ik beken je eerlijk, bij mij ging het vaak zo. Inmiddels lukt dat een stuk beter. Deze 5 tips helpen daarbij.

Lees verder »

Tip voor meer rust: ‘ont-moeten’

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf? Dan is het misschien tijd om eens te ‘ont-moeten’. Alle spullen in huis vragen om aandacht: ‘lees mij’ zegt het boek, ‘bespeel mij’ roept de piano. De vraag is moet je piano spelen of wil je dat? Het proces van ontspullen helpt je hierbij.

Lees verder »

Word je van ontspullen ook een bewustere consument? Ik toetste het met mijn cursisten.

Door mensen te helpen ontspullen wil ik twee vliegen in één klap slaan. Zij ervaren minder stress en meer ruimte (1) en tegelijk gaan ze bewuster consumeren en dat spaart het milieu (2). Spullen hebben de grootste milieubelasting van alles wat de gemiddelde Nederlander consumeert, meer dan vliegen of vlees eten. Maar klopt mijn aanname dat wanneer klanten de voordelen van minder spullen ervaren ze ook minder nieuwe spullen gaan kopen? Ik besloot het te testen onder mijn cursisten.

Lees verder »

Spullen die weg mogen: 3 tips om ze snel de deur uit te krijgen

Maandenlang staan ze hun lot af te wachten in de gang of garage. Spullen waarvan je hebt besloten dat ze weg mogen. Zo zonde, want je hebt veel tijd en moeite gestoken in het opruimen ervan. En nu staan ze je nog steeds te irriteren. Het is een struikelblok voor veel van mijn klanten en een veelgestelde vraag: wat doe ik met de spullen die weg mogen? Daarom geef ik je 3 simpele tips die het makkelijker maken om spullen snel de deur uit te krijgen.

Lees verder »
opgeruimde kledingkast

Hoe ik van mijn kledingkast een capsule wardrobe maakte

Past helemaal bij mij dacht ik, een capsule wardrobe: een garderobe van rond de 33 items die je veelvuldig kan combineren zodat je kast veel uitgebreider lijkt dan ie daadwerkelijk is. Bewust kiezen voor kwalitatief goede en mooie kledingstukken waarmee je outfits kan maken voor iedere gelegenheid. Zo ben je minder gevoelig voor trends en leer je vertrouwen je op je eigen stijl. Maar hoe pak je dat aan? In deze blog vertel ik hoe ik van mijn opgeruimde kast een capsule wardrobe maakte.

Lees verder »

Ontspullen is eenvoud en vrijheid: het verhaal van duurzame interieurstylist Iris van Asselt

Iedereen die ik erover spreek heeft zijn eigen persoonlijke redenen om te gaan ontspullen, maar bijna altijd vormt een impactvolle gebeurtenis de aanleiding. Een grote verhuizing, een scheiding, een overlijden, iets wat ervoor zorgt dat je ineens met een nieuwe blik naar (je) spullen gaat kijken. Voor Iris van Asselt was het de reis van Amsterdam naar Tokyo die ze in 2018 met haar man en twee kinderen (destijds 4 en 1) maakte, waarna ze besloot minimalistischer te gaan leven en in een duurzaam tiny house te gaan wonen. Ik interviewde haar om op #elkedagvandeduurzaamheid inspiratie en tips te delen met iedereen die interesse heeft in ontspullen en een duurzame levensstijl.

Lees verder »

Minimaliseren in huis – 5 redenen om te beginnen met ontspullen

Opruimen staat vaak onderaan ons prioriteitenlijstje. Onterecht! Want onze overvolle kasten, zolders en schuurtjes belemmeren de weg naar meer rust en balans in ons leven. Ben jij je bewust van de impact die spullen op je kunnen hebben? Ik geef je de 5 belangrijkste redenen om te beginnen met ontspullen. Ben je klaar om met een frisse blik naar je spullen kijken? Let’s go.

Lees verder »
Meer uit minder

Zo haal ik meer uit mijn leven met minder spullen

Van de nood een deugd maken. Dat kan ook met opruimen! Het is voor velen van ons geen geliefde bezigheid, maar we móeten het nou eenmaal regelmatig doen. Hoe laat je het dan in je voordeel werken? Ik vertel het je aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen hoe je meer uit je leven haalt met minder spullen.

Lees verder »

Opruimtips & inspiratie

4-6 keer per jaar in je inbox