Over Marieke

Van duurzame startups naar duurzaam opgeruimd

Meer dan 15 jaar werkte ik voor innovatieve organisaties die ondernemers, investeerders, kennis en netwerk bij elkaar brengen om de transitie naar een duurzamere samenleving te versnellen. In rollen als coordinator en manager was ik de ‘organiser’ van programma’s en projecten waarin honderden sociale en duurzame startups deelnamen. Ik voelde me graag een spin in het web en wilde me zo nuttig mogelijk maken.

Mijn werk was inspirerend, droeg bij aan wat ik belangrijk vind (een duurzamere wereld) en ik vond het fijn om nuttig bezig te zijn. Maar werd ik er ook blij van?  

Wat bewuste keuzes maken over tijd en spullen je kan opleveren

Het kwartje viel tijdens een internationaal avontuur in Wenen met ons gezin. Het idee was om 3,5 jaar in een ander land te wonen en werken, om nieuwe ervaringen op te doen, te leren van nieuwe perspectieven en dichter bij de bergen te wonen. Dat is gelukt! Maar het bracht me onvoorzien nog meer:

1) Ik werd ‘gedwongen’ opnieuw na te denken over hoe ik mijn tijd het liefst wilde besteden, omdat we in een nieuwe stad en met een compleet lege sociale agenda begonnen (buiten ons werk om). 

2) Ik moest keuzes maken over spullen, omdat we twee keer verhuisden in 3,5 jaar (naar Wenen en weer terug naar Amsterdam). Wat wilde ik écht graag meenemen en wat kon ik prima missen?

Het maken van bewuste keuzes over mijn tijd en mijn spullen had een  bevrijdend effect. Het bracht rust en overzicht en maakte ruimte voor nieuwe dingen. We gingen bijvoorbeeld vaker de natuur in, ik nam extra lang verlof na de geboorte van ons tweede kind en ging meer met mijn creativiteit doen. Kortom, het hielp me ontdekken waar ik blij van word!

Je kan opruimen een stuk makkelijker maken voor jezelf

In de aanloop naar de verhuizing van Wenen terug naar Amsterdam nam ik een opruimcoach in de hand. Ik wilde gestructureerd opruimen en zo min mogelijk spullen terug naar Nederland nemen. Maar voorál wilde ik een inkijkje in professional organising vak, omdat ik met het idee speelde om er zelf iets mee te gaan doen.

Ik heb tijdens dat proces ontzettend veel geleerd over hoe je opruimen een stuk makkelijker kan maken voor jezelf. Daarnaast werd ik verrast door het resultaat. Hoewel ik dacht al vrij minimalistisch ingesteld te zijn (ik zat dagelijks tussen de duurzame startups, overwoog mijn aankopen en deed ze waar mogelijk tweedehands, refurbished of duurzaam geproduceerd), heb ik nog ongeveer een derde van mijn kleding en andere spullen weggedaan. Nooit gedacht, maar ik haalde er veel meer uit dan ik voor mogelijk had gehouden.

 

verborgen impacdt

Minder spullen, duurzamere levensstijl

Door op te ruimen (ontspullen) worden we ervan bewust dat we veel minder nodig hebben dan we denken. Spullen maken namelijk (net als geld) niet gelukkig. Wanneer je dat eenmaal ervaart zul je ook minder spullen aanschaffen, en dat is goed voor het milieu

Spullen staan namelijk op nummer 1 in de top 10 milieubelasting van de gemiddelde Nederlandse consument

Het is daarom mijn missie zoveel mogelijk mensen aan het opruimen te krijgen. Het draagt niet alleen bij aan ons welzijn (het maakt gelukkig), maar ook aan de gezondheid van onze planeet.

Van duurzame startups naar duurzaam opgeruimd

En zo was de circel rond: mensen helpen ontspullen is waar ik blij van wordt én het draagt bij aan wat ik belangrijk vind. Na de verhuizing van Wenen naar Amsterdam startte ik de opleiding tot professional organiser bij De HuishoudCoach, want ik wist: in dit vak kan ik zowel mijn talenten als drijfveren kwijt. 

Het contact met de ondernemende pioniers uit de startup-wereld mis ik wel eens… maar door ze te blijven volgen blijf ik op de hoogte van de nieuwste duurzame producten en diensten waarmee mijn klanten hun voordeel kunnen doen 😉

Inmiddels heb ik twee delen van de Leergang Senior Professional Organizer van de School voor Organizing voltooid en kan ik je op een professionele manier begeleiden bij jouw opruim- en leerdoelen. Wil je weten de mogelijkheden zijn? Schroom niet en neem contact op, ik sta je graag te woord.

Opruimtips & inspiratie

4-6 keer per jaar in je inbox