4 ideale ontspul-klussen voor de zomer

Ontspullen kan het hele jaar door en is niet alleen voor regenachtige binnen-dagen weggelegd. Er zijn klussen die perfect passen bij de zomerperiode. Klussen die fijn zijn om bij mooi weer te doen of die passen bij het afronden van het schooljaar. Zo heerlijk als je na je vakantie weer een frisse start kan maken. Wat zijn ideale zomerprojecten en welke passen bij jouw zomer? 

Waarvoor wil je ruimte maken deze zomer?

Maar voordat je met opruimen begint, sta eerst even stil bij de vragen: Wat is de zomer voor een periode voor jou? Waarvan wil je deze zomer gaan genieten? Herken je de gedachte: “deze zomer ga ik écht eens… “, vul zelf maar in… een aantal mooie boeken uit mijn lijst lezen, naar het openluchttheater met mijn vriend(in), lekker veel in de tuin werken? Ontspullen gaat over keuzes maken, door keuzes ontstaat ruimte. 

Dus welke keuzes ga jij maken zodat je van een heerlijke zomer kan genieten? Wat zou jou rust geven deze zomer? Wat zou je meer aandacht willen geven? Is er iets dat je al tijden uitstelt en nu graag zou gaan doen? Kortom: waarvoor wil jij ruimte maken deze zomer? 

Maak eerst ruimte in je planning voor deze dingen. Plan dan de opruimklussen eromheen. Want ontspullen is een middel om je doel (rust, ontspanning) te bereiken, en niet andersom.

1. Buitenklussen:  tuin, balkon, terras

In de zomer zijn we graag buiten en is het lang licht. Ideaal dus voor het opruimen van je tuin, balkon of terras. Je kunt er dan niet alleen direct van genieten, het zijn ook klussen waarvoor het in andere jaargetijden al snel te koud of te nat is waardoor je er geen zin in hebt.

Door het jaar heen kan het gebeuren dat je (tijdelijk) spullen in de tuin of op het balkon/terras parkeert en er rommel ontstaat. Jammer, want in de zomer wil je er lekker buiten kunnen eten en ontspannen samen met je gezin of gasten. 

Stap 1: Maak keuzes over de spullen die er niet thuishoren, heb je ze nodig of mogen ze weg? 

Stap 2: Alles wat weg mag voer je af (naar de kringloop), wat mag blijven geef je een plek in huis. 

2. Seizoen afsluiten: schoolspullen, thuiswerkplek

Hoe heerlijk is het om na de vakantie met een schone lei te beginnen? Bouw wat tijd in je agenda om je (vrijwilligers)werk af te ronden en de bijbehorende papieren op te ruimen. Ga door alle losse papieren in je werktas en op je (thuis)werkplek. Ruim samen met je kinderen hun naar huis gebrachte tekeningen en knutsels op. 

Tip voor papieren: bewaar alléén papieren die een bewijslast hebben of die onvervangbaar zijn. Kan je het in je email of op internet terugvinden, gooi het dan met een gerust hart in de papierbak.

Tip voor schooltekeningen en knutsels: leg alles bij elkaar op de vloer en kies samen met je kinderen de pareltjes uit. Die bewaar je in een map of doos. Van de rest neem je afscheid. 

Het mooie van dit soort opruimklussen is dat je terugblikt op het (school)jaar en ziet wat je allemaal gedaan hebt. Zo kan je het bewust (ritueel) afsluiten en ben je klaar voor een nieuw seizoen. 

3. Zomergarderobe  

Het opruimen van je kleding kan een grote klus zijn. Het is een goed idee om dit op te knippen in kleinere stukken, per seizoen bijvoorbeeld. Het voordeel van opruimen in het seizoen is dat je jezelf de vraag kan stellen: zou ik dit kledingstuk morgen graag aantrekken? Je kan er ook een challenge van maken en elke dag een andere outfit aandoen totdat je al de zomerkleding in je kast één keer gedragen hebt. 

Tip: maak tijdens het selecteren van je kleding 3 stapels.

  1. overtuigend ja
  2. duidelijk nee
  3. twijfel (kledingstukken die geen overtuigende ja of duidelijke nee zijn)

Bekijk de ‘ja’ en ‘nee’ stapels: wat maakt dat je de kleding op de ‘ja’ stapel zo graag draagt? (en de ‘nee’ stapel niet).  Zie je patronen, bijvoorbeeld veel dezelfde kleuren of materialen? Meestal wordt het je direct duidelijk wat je graag draagt en waarom. Als je vervolgens met die ogen naar de kleding op de twijfel stapel kijkt kan je veel makkelijker keuzes maken (meestal doe je 90-100% van de twijfel stapel dan zonder problemen alsnog weg).

4. Reis en kampeerspullen

Krijg je tijdens het inpakken voor je vakantie ineens de neiging om je hele huis te gaan opruimen? Doe het niet, dat lukt niet in 1 dag (plan het rustig in voor na de vakantie). Maar gebruik deze opruim-energie wel om eens kritisch naar je reis- en kampeerspullen te kijken. Heb je al die koffers en reistassen nodig? Welke gebruik je echt en welke bewaar je alleen ‘voor het geval dat’? Welke kampeerspullen zijn al jaren niet mee op vakantie gegaan omdat ze horen bij de tijd dat je nog ging hiken in de bergen terwijl je nu al jaren met een camper op pad gaat? 

Tip1: doe alle spullen die niet meeneemt op vakantie en ‘eigenlijk misschien’ wel weg mogen in een doos (of leg ze apart). Heb je ze bij terugkomst niet gemist? Dan breng je de doos direct naar de Kringloop. Alles dat je wel hebt gemist voeg je toe aan je inpaklijst, zodat je het de volgende keer niet vergeet. Inpaklijst? Ja. 

Tip 2: gebruik een inpaklijst en voeg kopjes toe voor type activiteiten: strand, mountainbike, wintersport. Zo hoef je nooit meer om te draaien of halverwege Duitsland nog even van de snelweg af voor de Decathlon (ik zal je bekennen, dit gebeurde ons afgelopen wintersport zelfs mét inpaklijst, dus een menselijk foutje blijft altijd mogelijk ;)).

Bonustip: thuiskomen in je eigen hotel 

Laat je huis achter alsof er gasten gaan verblijven tijdens je vakantie, dan kom je terug ‘in je eigen hotel’. Als je het op deze manier benadert kijk je met een hele andere blik naar alle ruimtes en je kasten. Zijn alle spullen in de keuken en badkamer logisch georganiseerd? Is je koelkast schoon en staat er alvast een biertje of wijntje koud bij terugkomst? 

De beste stok achter de deur is natuurlijk dat er écht mensen in je huis gaan logeren. Dus waarom niet? Nodig vrienden, familie of bekenden uit om in jouw huis vakantie te houden. Het is natuurlijk persoonlijk, maar het kan heel leuk zijn om anderen van jouw plekje te laten genieten, en je hebt tegelijk iemand die de planten water geeft tijdens je vakantie.   

Ik ben benieuwd, welke van deze klussen spreken je aan? En, waarvoor ga jij ruimte maken deze zomer? Laat het me weten in de comments. 

Heb je behoefte aan een frisse start in je huis? De eerstvolgende cursussen ontspullen beginnen dit najaar weer en je bent van harte welkom, op lokatie in Amsterdam of online via Zoom. Meer informatie en cursusdata vind je hier. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Vragen of reacties? Ik lees en beantwoord alles.x
()
x