Lente! Zorgeloos erop uit en ontspannen thuiskomen

Lente! Erop uit gaan is heerlijk wanneer de dagen weer langer worden en het weer beter. Maar het in- en uitpakken van spullen kan best een gedoe zijn. Herken je dat? Haastig zoek je je spullen bij elkaar en met stress ga je de deur uit. En bij thuiskomst begint de uitpak-chaos, terwijl je wil uitrusten en nagenieten… Ik beken je eerlijk, bij mij ging het vaak zo. Inmiddels lukt dat een stuk beter. Deze 5 tips helpen daarbij. 

1. Essentials voor je favoriete uitstapjes

Het mooie van ontspullen is dat je bewust stilstaat bij je keuzes. Wat zijn je favoriete uitstapjes? Wat zou jij deze lente graag willen ondernemen? Neem eens alle spullen bij elkaar die je gebruikt waaneer je op pad gaat; denk aan (rug)tassen, waterflessen, broodtrommels of bewaardozen om eten mee te nemen, zonnebrillen, paraplu’s of regen-gear, buitenspeelgoed etc. Welke zijn favoriet en gebruik je graag? Alle dubbele, onpraktische, lelijke en reserve mogen weg. 

Zo heb ik voor ons gezin één superpraktische, lichtgewicht daypack (rugzak) die op elk uitje en vakantie meegaat waar alles wat we op een dag nodig hebben inpast. Die tas is dus een ‘allrounder’ voor ons en inpakken is daarmee een makkelijkere routine geworden. In het hoofdvak gaan kleding en eten, twee waterflessen in ieder zijvak, zonnebrillen in het bovenvak en hop, gaan! Doordat ik nadacht over het type uitstapjes dat ik het liefst met mijn gezin maak en welke spullen daarvoor essentieel en favoriet zijn, kon ik al het overbodige wegdoen. 

2. Organiseer je ‘uites-spullen’ op een logische plek

Van die spullen die je vlak voor vertrek nog even in je tas doet: een pet, zonnebril of paraplu. Organiseer ze op een logische plek, meestal vlakbij waar je het huis verlaat. Bij ons is het de hal met garderobe waar we een grote inbouwkast hebben. De ‘schoenenkast’ noemen we hem, maar naast ál onze schoenen (sportschoenen, laarzen, sandalen, sloffen etc.), is het óók de plek voor de rolschaatsen, skateboards, helmen, regenkleding, paraplu’s, petten, mutsen, handschoenen, twee schoenendozen met plastic- en stoffen tasjes, de voetbal en wat ander buitenspeelgoed. Een soort winkeltje waaruit je kiest wat je nodig hebt voor een dagje uit, maar ook voor die kleine wandeling naar het speelpleintje om de hoek. 

(Ter illustratie: we wonen op 1-hoog in Amsterdam zonder zolder, schuur of kelderbox). 

3. Routine voor portemonnaie, sleutels en mobiel

 

Hoe vaak ben jij je sleutels kwijt terwijl je op het punt van vertrek staat? Mij gebeurde dat vroeger regelmatig. De ‘sleutel’ tot de oplossing is een vaste plek en routine voor de waardevolle spullen die je altijd mee neemt wanneer je op pad gaat: portemonnaie, mobiel en sleutels. Voor mij is dat mijn handtas. Die hangt aan de kapstok en doe ik om zodra ik de deur uit ga. Ook als ik een rugzak meeneem draag ik mijn handtas ‘eronder’, dicht op mijn lijf. Zo heb ik mijn mobiel, geld, NS kaart, sleutels dichtbij en altijd bij de hand. Je hoeft het natuurlijk niet precies hetzelfde op te lossen, maar kies ‘een systeem’ dat voor jou makkelijk werkt zodat je zorgeloos en snel de deur uit kan.

4. Pak bij thuiskomst meteen je tas uit  

Het lijkt zinloos om alles uit te laden als je de volgende dag (of volgend weekend) toch weer met dezelfde tas op pad gaat. Dat vond ik althans wel, maar dat is nu totaal anders. Die weerstand om mijn tas meteen uit te pakken als ik thuiskom is verdwenen, omdat ik weet dat het me helpt georganiseerd te blijven. Ik heb er een gewoonte van gemaakt, of het nu mijn werktas of daypack is na een dagje uit, ik leg meteen alle spullen terug op hun plek, inclusief de tas zelf. Ik vraag het ook van mijn kinderen om meteen hun rugzak uit te ruimen en terug aan de kapstok te hangen wanneer ze uit school komen. Dat lukt niet altijd, maar het is een fijne gewoonte. Het zorgt ervoor dat de tas zelf geen rommeltje wordt en bovendien ga je licht op pad, want je neemt alleen mee wat je nodig hebt. 

5. Een 10-minuten-rondje voor vertrek 

Realistisch tijd inplannen voor het inpakken zorgt ervoor dat je zonder stress kan vertrekken. Ik heb altijd de neiging om het te onderschatten (nog steeds), maar als het even kan bouw ik tijd in voor een ’10-minuten-rondje’. Ik adviseer mijn klanten dit opruimrondje altijd in de avond te doen: alle rondslingerende spullen in huis even terugleggen op hun plek, de vaatwasser aanzetten, aanrecht leeg en hop je huis is weer klaar voor een nieuwe dag. Maar dit rondje werkt ook geweldig voor je op pad gaat. Zo voorkom je dat je terugkomt in de chaos en kan je na thuiskomst heerlijk op de bank ploffen en nagenieten van je uitje. 

En, heb je al zin om erop uit te gaan? Wat doe jij al om inpak-stress te voorkomen en welke tips spreken je aan? Ik ben benieuwd, laat je reactie achter in de comments hieronder. 

Wil je deze lente graag aan de slag om je spullen in huis te reduceren tot je favorieten en essentials zodat je licht de zomer(vakantie) in kan? Dan is de Cursus/Workshop Ontspullen een slimme zet! Kijk hier voor alle info en data en neem gerust contact op bij vragen. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Vragen of reacties? Ik lees en beantwoord alles.x
()
x