Word je van ontspullen ook een bewustere consument? Ik toetste het met mijn cursisten.

Door klanten te helpen ontspullen wil ik twee vliegen in één klap slaan. Zij ervaren minder stress en meer ruimte (1) en tegelijk gaan ze bewuster consumeren en dat spaart het milieu (2). Spullen hebben de grootste milieubelasting van alles wat de gemiddelde Nederlander consumeert, meer dan vliegen of vlees eten. Maar klopt mijn aanname wel, dat als klanten de voordelen van minder spullen ervaren ze ook minder nieuwe spullen gaan kopen? Ik besloot dit te toetsen onder de deelnemers van de cursus ontspullen. 

Meer inzicht in de impact van ontspullen

Het is mijn passie om mensen te ontlasten van hun teveel aan spullen en tegelijk heb ik daarmee een duurzame agenda. Ik wil eraan bijdragen dat we binnen onze planetaire grenzen blijven en duurzamer gaan leven. Laatst mocht ik Duurzaam Opgeruimd presenteren aan een producent van opbergproducten en ik gaf ze deze visie op mijn werk. Alleen, ik had geen cijfers om hard te maken dat mijn diensten daadwerkelijk deze (maatschappelijke) impact als resultaat hebben.  

Ik kon wel laten zien hoeveel tevreden klanten ik had opgeleverd met mijn 1-op-1 trajecten en cursussen (output). Maar in hoeverre deze klanten na mijn begeleiding ook bewustere keuzes gingen maken en minder nieuwe spullen kochten kon ik niet aantonen (impact). Ik nam me voor om hier meer inzicht in te krijgen en de impact van mijn diensten te gaan meten.  

40% van de oud-cursisten vulden de vragenlijst in

De deelnemers van mijn cursus ontspullen doorliepen allemaal hetzelfde traject, de perfecte groep om mijn aanname te toetsen. Ik stuurde ze een vragenlijst. Om überhaupt te weten of de cursus effect heeft gehad vroeg ik of de oud-deelnemers nog toepassen wat ze in de cursus geleerd hebben. Vervolgens nam ik vragen op om erachter te komen of hen dat ook rust en ruimte opleverde, en of hun koopgedrag was veranderd. Tot slot deed ik een poging om de hoeveelheid spullen die het huis verlieten sinds de cursus te kwantificeren. 

40% van de deelnemers die de cursus ontspullen in het afgelopen jaar volgden vulden de vragenlijst in (ik besloot de lijst niet naar de groep te sturen die de cursus een week ervoor had afgerond, zij ontvangen hem later). De resultaten die terugkwamen gaven me hele nuttige inzichten en ik hoop jou ook!

72% past het geleerde wekelijks toe 

100% van de deelnemers past de lessen, tips, inzichten en/of nieuwe gewoonten toe die ze tijdens de cursus geleerd hebben: 19% doet dat dagelijks, 72% wekelijks en de overige 9% maandelijks (niemand vulde de optie “een paar keer per jaar” of “zelden tot nooit” in).

Aangenaam verrast was ik met dit resultaat! Het geeft aan hoe relevant de cursus is en dat het de investering waard is. Het is ook een voorwaarde voor de impact die ik voor ogen heb, want de lessen gaan over het veranderen van je mindset en je gedrag ten opzichte van spullen. Om dat ‘in je systeem’ te verankeren moet je er over de periode van 2-12 maanden wel dagelijks of wekelijks mee bezig zijn. 

100% neemt makkelijker afscheid van spullen  

Moeilijk afscheid kunnen nemen van spullen is toch wel een van de grootste problemen waarmee deelnemers de cursus ingaan. En dus was ik positief verrast met het resultaat dat dit 100% van de oud-cursisten nu beter afgaat. Geweldig ook dat 73% aangeeft zich beter te kunnen ontspannen in hun huis, 63% meer ruimte ervaart in huis en 45% zich minder zorgen maakt over de spullen in hun huis.

In de grafiek hieronder zie je de resultaten op mijn vraag of deelnemers het eens zijn met de volgende stellingen: Sinds mijn deelname aan de cursus ontspullen… 

 • neem ik makkelijker afscheid van spullen
 • ervaar ik meer ruimte in mijn huis
 • maak ik me minder zorgen over de spullen in mijn huis
 • ben ik minder vaak dingen kwijt
 • ben ik minder tijd kwijt met opruimen
 • kan ik me beter ontspannen in mijn huis

Mijn vermoeden dat deelnemers minder tijd kwijt zouden zijn met opruimen en minder vaak dingen kwijt zouden zijn wordt enkel door 30% bekrachtigd. Dat kan komen doordat deelnemers nu meer aandacht geven aan ontspullen en er nog steeds mee bezig zijn, zoals enkelen ook toelichten in de comments van de vragenlijst. Ontspullen is een proces wat zeker een aantal maanden tot een jaar kan duren (en ook daarna nog doorgaat). Ook geven een aantal cursisten aan dat ze vóór de cursus al niet vaak dingen kwijt waren, dus voor een aantal was dit blijkbaar geen onderdeel van het probleem. 

Quote cursist: “ik heb niet het idee dat ik minder tijd kwijt ben aan opruimen, tassen leegmaken, dingen terug op hun plek zetten na gebruik (dat hoort wellicht ook bij moeder zijn?!) maar wel dat ik er juist minder een punt van maak, omdat ik zie dat het super relevant is om het te doen!

81% koopt minder nieuwe spullen  

En nu de hamvraag, wat is de impact van de cursus op het koopgedrag van deelnemers? 91% maakt bewustere keuzes en 81% koopt minder nieuwe spullen. Wauw, duidelijk! Van de overige 19% die neutraal of het oneens was met de stelling over nieuwe spullen lichtte een aantal toe dat ze al weinig nieuw nieuwe spullen kochten en dat dat onveranderd is gebleven (quote: “Ik kocht nooit heel veel, maar deed ook niet vaak genoeg dingen weg.”) 

De grafiek hieronder laat de resultaten zien op mijn vraag of deelnemers het eens zijn met de volgende stellingen: Sinds mijn deelname aan de cursus ontspullen… 

 • maak ik bewustere keuzes over spullen
 • koop ik minder nieuwe spullen
 • neem ik minder gratis/gekregen spullen aan 

Bijna twee ton CO2 bespaard  

Hergebruik van spullen levert een directe bijdrage aan de vermindering van de CO2 uitstoot, omdat spullen langer in omloop blijven en er dus minder nieuwe spullen hoeven te worden geproduceerd. Volgens onderzoek door TNO voor branchevereniging van kringloopwinkels  wordt met de inzameling van 1 ton goederen ongeveer 1 ton aan CO2 uitstoot bespaard.

Met hulp van een rekentool heb ik deelnemers een inschatting laten maken van het aantal kilo spullen dat ze naar aanleiding van de cursus ontspullen de deur uit hebben gedaan. Dat resulteerde in het volgende:

 • gemiddeld 48 kg spullen per persoon is verkocht of weggegeven
 • gemiddeld 144 kg spullen per persoon is wegbracht naar het afval of aangeboden voor recycling (bijv. milieustraat / textielcontainer)

Dat betekent dat het totaal van 40 cursisten dit jaar samen bijna 2 ton CO2 heeft bespaard door spullen aan te bieden voor hergebruik. Dat is gelijk aan 12.000 km rijden met een dieselauto of zo’n 18 keer heen en weer vliegen van Amsterdam naar London). Eigenlijk is het meer dan 2 ton, want door het MINDER kopen van nieuwe spullen is natuurlijk ook CO2 bespaard (en geld!). Hoeveel dat precies oplevert bewaar ik voor nader onderzoek 😉

Begeleid ontspullen leidt tot consuminderen  

Ik durf op basis van deze resultaten wel te concluderen dat de deelnemers aan de cursus ontspullen ook bewustere consumenten zijn geworden. Ze zijn zowel thuis als in de winkel bewustere keuzes gaan maken over spullen. Supergoed nieuws op alle fronten, voor het positieve effect op de deelnemers én voor het milieu. Of ontspullen áltijd leidt tot consuminderen kan ik niet met zekerheid zeggen. Een goede begeleiding en een gedegen aanpak is naar mijn idee essentieel voor een duurzaam resultaat.   

Vind je dit nuttige informatie? En wat zou jij nog meer over de impact van ontspullen willen weten? Laat je reactie achter in de comments hieronder. Tips over het meten van maatschappelijke impact zijn ook erg welkom!
 

Heb je de wens om te gaan ontspullen? Of wil je stappen zetten om bewuster en duurzamer te gaan te gaan consumeren? Dan is de cursus ontspullen een slimme zet! Instappen kan 3 keer per jaar. Kijk hier voor de cursusdata en meer informatie.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marijke Boonstra
Marijke Boonstra
10 months ago

Hallo Marieke,
Wat ontzettend leuk om deze resultaten van je ‘onderzoek’ te lezen!
Voor mij begon het ‘opruimen’ om me te ontdoen van teveel spullen. Door alle opgedane ideeën en inzichten heeft de cursus er ook voor gezorgd dat ik anders tegen ‘kopen’ ben gaan aankijken…
Goed voor het milieu, je portemonnee en het geeft rust 😀
Hartelijke groet,
Marijke

2
0
Vragen of reacties? Ik lees en beantwoord alles.x
()
x