Hoe ik van mijn kledingkast een capsule wardrobe maakte

Past helemaal bij mij dacht ik, een capsule wardrobe: een garderobe van rond de 33 items die je veelvuldig kan combineren zodat je kast veel uitgebreider lijkt dan ie daadwerkelijk is. Bewust kiezen voor kwalitatief goede en mooie kledingstukken waarmee je outfits kan maken voor iedere gelegenheid. Zo ben je minder gevoelig voor trends en leer je vertrouwen je op je eigen stijl. Maar hoe pak je dat aan? In deze blog vertel ik hoe ik van mijn opgeruimde kast een capsule wardrobe maakte. 

Leren combineren & shoppen in je eigen kast 

Het is begin 2021. Ik heb een opgeruimde kledingkast met alleen kleding waar ik blij van wordt (ik ben immers opruimcoach). Duurzaam, want sinds 2011 koop ik alleen tweedehands of duurzaam geproduceerde kleding*. Maar mijn kast is geen geheel, teveel ‘losse flodders’. Ik wil beter leren combineren zodat ik met nog wat minder items toch altijd iets om aan te trekken heb. Ik besluit mee te doen met de capsule wardrobe cursus van lauralagom.com 

Dat bleek een goede zet. De cursus was een eye opener op kleurgebied, daarover zo meer, en inspireerde met creatieve opdrachten over combineren en het vinden van je stijl. De leukste opdracht was ‘shoppen in je eigen kledingkast’. Daarbij zocht je op internet naar een plaatje van een outfit die je zou willen kopen. Vervolgens ging je shoppen in je eigen kast. En zoals Laura al voorspeld had, vond ook ik daar de items waarmee ik die outfit bijna 1-op-1 kon namaken. Hoe tof! 

[Foto: mijn kledingkast januari 2021]

Ontdekken welke kleuren je het best passen  

Maar de grootste impact op mij had de kleuren analyse. Het was compleet nieuw voor mij dat je kan ontdekken wat voor kleurtype je bent en dat er kleuren-families zijn die je helpen om kleuren beter te combineren. Echter kwam ik er, ondanks Laura’s gedegen uitleg, zelf niet uit welk kleurtype ik was. Ik heb bruin haar en bruine ogen, maar was het nou ‘warm bruin’ of ‘koud bruin’….?!? 

Samen met mijn vriendin Frederieke (we volgden tegelijk de cursus, een aanrader!), wisselde ik vele foto’s uit. Mijn hoofd naast een gouden en een zilveren doek, outfits met koude en warme kleuren. We zaten nog in de lockdown, maar zodra die over was boekten we samen een kleurenanalyse. Ik bleek een ‘diepe herfst’ te zijn. En liet ik nou welgeteld 5 kledingstukken in mijn hele kast hebben die in het palet van de diepe herfst passen… De moed zakte me een beetje in de schoenen. Hoe ging ik dat aanpakken?

Stap voor stap naar een capsule in mijn stijl 

Stukje bij beetje heb ik de kleding in mijn kast vervangen. Groen en bruin zijn mijn beste kleuren, maar daar had ik vrijwel niets in (zie foto hieronder). Ik kreeg 3 mooie items van Frederieke (die dacht dat ze een herfst-type was maar ze bleek een lente te zijn). Nog 2 items kreeg ik van mijn zus (die na mijn enthousiasme ook meedeed met de cursus en gedempte zomer bleek, omgekeerd gaf ik haar mijn gedempte zomer items). 

Ik kocht een aantal stuks via Vinted en op Marktplaats vond ik een hele mooie, groene winterjas (gelukkig was de zwarte die ik droeg ook echt aan vervanging toe). Ik haalde een paar items uit de Kledingkettingtas en stopte daar vervolgens items in die niet meer in mijn palet pasten. 

Ook deed ik 3 nieuwe aankopen, een trui van Ecoalf, en een jurk + broek van King Louie (niet-duurzaam, ik maakte een uitzondering voor het eerst in jaren, want veel gedragen items van goede kwaliteit kunnen in een duurzame capsule, natuurlijk blijf ik streven naar 100%). 

En zo kwam ik stap voor stap dichterbij bij een duurzame kast die bij me past. Maar ik ben nog niet klaar…

[Links: kast januari 2021 | Rechts: kast mei 2022]

Blijven leren 

Recent kreeg ik zin om nog een keer mee te doen (als je Laura volgt begrijp je vast waarom). Ik zie mijn kledingkast een ongoing project dat met me meebeweegt. Dus ditmaal ga ik me richten op lente-zomer combinaties maken nu ik mijn kleurtype wél weet. En om mijn combineer-vaardigheden weer bij te spijkeren. Weer die kick van ‘een nieuwe outfit’ ervaren zónder daarvoor naar de winkel te moeten, briljant toch?

En, ik doe het weer samen met Frederieke, zij is er ook altijd voor in om nieuwe dingen te leren. Maar belangrijker, het motiveert om het samen te doen, want er is huiswerk en er zijn opdrachten en dus zij is ook mijn stok achter de deur. Een tip die ik mijn eigen cursisten ook altijd meegeef, zoek iemand die met je meedoet.

Is het opruimen van je kledingkast een klus waar je enorm tegenop ziet of überhaupt te groot om aan te beginnen? Ik help je er graag bij. Stuur me een bericht als je meer wil weten over de mogelijkheden.

 

*  Wat is duurzaam geproduceerde kleding? 

Welke kleding duurzaam is, is helaas niet altijd eenduidig en informatie is soms niet makkelijk te vinden of te controleren. Zie de Brand Guides van WhenSarahSmiles.nl of ga naar de zoekmachine Project Cece voor meer info. Om een paar voorbeelden te geven van duurzame merken, mijn spijkerbroeken zijn (als ik ze nieuw koop) van KOI of Nudie Jeans, ik heb een jurk van Armed Angels, en ik kocht afgelopen winter een trui van Ecoalf bij Het Faire Oosten.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Vragen of reacties? Ik lees en beantwoord alles.x
()
x