Zo haal ik meer uit mijn leven met minder spullen

Van de nood een deugd maken. Dat kan ook met opruimen! Het is voor velen van ons geen geliefde bezigheid, maar we móeten het nou eenmaal regelmatig doen. Hoe laat je het dan in je voordeel werken? Ik vertel het je aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen hoe je meer uit je leven haalt met minder spullen. 

Keuzes maken in plaats van optimaliseren

Als ik mijn week nu wat strakker plan, boodschappen thuis laat bezorgen en mijn takenlijst digitaliseer, dan kan ik nog meer doen in minder tijd. Ik ben zo iemand die graag alles doet en niemand teleurstelt, zowel thuis als in mijn werk. Optimaliseren helpt me wel, maar het maken van keuzes werkt nog beter.

We willen graag meer, dat is mensenlijk, ik ook. Meer genieten, meer tijd met ons gezin doorbrengen, meer tijd voor onszelf. Je kan tijd besparen door je werk nog slimmer plannen en je huishouden nog strakker organiseren (en daar is ook zeker winst te halen, vraag me gerust om tips!), maar er is een grens. Als je constant op scherp moet staan en er niets fout mag gaan omdat anders je planning in de soep loopt kan dat onwijs stressvol zijn.

Ik kies er liever voor om wat minder te doen met meer aandacht. Dat geeft me rust. Het stelt me in staat om meer plezier te halen uit die dingen die ik graag doe en belangrijk vind. Maar wat als er zoveel dingen belangrijk zijn? Je moet natuurlijk wel weten waaraan je het allerliefste je aandacht besteedt. Ik kwam erachter dat opruimen een hele goede manier is om te ontdekken waar je prioriteiten liggen en daaromheen bewuste keuzes te maken. Hoe dan, vraag je je misschien af? Dat vertel ik je graag.

Ontdek je ideale levensstijl

Wanneer je je huis gaat opruimen – je kledingkast, je boeken, je foto’s – stel je jezelf steeds de vraag: wil ik dit bewaren of weggooien? Het maken van keuzes over je spullen leert je ook om keuzes te maken voor jezelf.

Zelf werd ik ‘per toeval gedwongen’ om op te ruimen. Toen ik met mijn gezin in het buitenland ging wonen en we binnen 3,5 jaar twee keer verhuisden (van Amsterdam naar Wenen en terug) moest ik in korte tijd twéé keer door al mijn spullen heen. Dat proces van opruimen heeft me helderheid gebracht. Heb ik dit nodig? Ga ik dit nog gebruiken op die nieuwe plek? Wat vind ik eigenlijk belangrijk? Hoe ziet mijn ideale levensstijl er eigenlijk uit? Ik visualiseerde het met een moodboard dat ik op mijn kledingkastdeur hing zodat ik het iedere dag zag.

De nieuwe start die we maakten in onze nieuwe thuisstad Wenen en onze lege sociale agenda brachten dat denkproces in versnelling. Ik ging me namelijk ook afvragen: hoe wil ik mijn tijd hier besteden? We kozen ervoor om in de weekends vaker de natuur in te gaan en ik nam extra lang verlof na de geboorte van ons tweede kind. Het maken van bewuste keuzes over mijn tijd en mijn spullen had een bevrijdend effect, het maakte ruimte voor wat ik belangrijk vond.

Minder afleiding

De tijdschriften die naast de sofa liggen opgestapeld herinneren je eraan dat ze nog gelezen willen worden. De racefiets in het schuurtje triggert de vraag of je niet weer wat vaker op de fiets zou moeten stappen. Spullen kunnen ons enorm afleiden, vaak onbewust nemen ze ons mee naar gedachten over de toekomst of het verleden. Ze veroorzaken prikkels die ons belemmeren om in het hier en nu te leven.

Wanneer je je ontdoet van spullen die je afleiden zul je meer rust ervaren. Ofwel, begin met “ontspullen”. Een eye-opener voor mij was om de vraag “wat kan er weg?” te vervangen door “waar wordt ik blij van?”. De spullen die je op basis daarvan kiest zullen je in je ideale levensstijl ondersteunen en zijn de moeite van het bewaren waard.

Op deze manier was ik bij de verhuizing van Wenen terug naar Amsterdam nog selectiever met de spullen die mee terug gingen. Het was ook een fijne manier om afscheid te nemen van een periode en niet alleen in ruimte in huis maar ook ruimte in mijn hoofd te maken voor een nieuwe start. Ruimte om nieuwe dingen op te pakken waarin ik zin had, zoals het volgen van een cursus en het aangaan van een challenge voor een nieuwe eetgewoonte.

Opruimen gaat over het kiezen voor de spullen die jou blij maken en die belangrijk voor je zijn. De rest is ballast, je kan er met een gerust hart afscheid van nemen. Het bespaart je tijd en ‘mentale ruimte in je hoofd’, zodat je meer aandacht kan geven aan de mensen die je liefhebt en de dingen die je graag doet.

3 stellingen van mij 

“Met opruimen maak je ruimte voor verandering”

“We zijn veel tijd (en geld) kwijt met het kopen, onderhouden en opruimen van spullen die we niet echt nodig hebben. Die tijd kunnen we ook besteden aan dingen waar we zeggen geen tijd (geld) voor te hebben, maar eigenlijk graag zouden doen.”

“Door op te ruimen ontdek je jouw ideale levensstijl. En dat maakt het een stuk makkelijker om keuzes te maken over je spullen.”

2 quotes van anderen

“Spullen die niet zijn opgeruimd, staan eigenlijk voor uitgestelde beslissingen.” (Els Jacobs)

“Keep only those things that speak to your heart. Then take the plunge and discard all the rest. By doing this, you can reset your life and embark on a new lifestyle.” (Marie Kondo)

1 vraag aan jou

Welke spullen heb jij nodig voor jouw ideale levensstijl?

Mijn aanbod

Iedere laatste vrijdag van de maand geef ik een gratis webinar “Haal meer uit je leven met minder spullen” waarin je praktische tips krijgt om met opruimen aan de slag te gaan.

Wil je leren opruimen of je werk beter organiseren? Ik bied persoonlijke en professionele begeleiding, bij jou thuis of op je werkplek. Lees meer over mijn werkwijze en neem gerust contact op!

* het gebruik van de 321 is geïnspireerd op de blogs van Marco Bogers die ik met veel plezier lees. “

Ontvang maandelijks
opruimtips en inspiratie

Ik vind spam net zo vervelend als jij dus ik zal je e-mail nergens anders voor gebruiken.
Ook mag je de tips op elk moment stopzetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *