Opruimen staat vaak onderaan ons prioriteitenlijstje. Onterecht! Want onze overvolle kasten, zolders en schuurtjes belemmeren de weg naar meer rust en balans in ons leven. Ben jij je bewust van de impact die spullen op je kunnen hebben? Ik geef je de 5 belangrijkste redenen om te beginnen met ontspullen. Ben je klaar om met een frisse blik naar je spullen kijken? Let’s go.
1. Een opgeruimd huis vermindert stress
Rommel heeft invloed op ons stressniveau. Door onderzoek weten we er steeds meer over. Een Amerikaanse studie toont aan dat een rommelig huis ons cortisolniveau kan beïnvloeden. Deelnemers met een rommelig huis bleken vaker last te hebben van een negatieve stemming, dan deelnemers met een opgeruimd huis. Opvallend is dat het voornamelijk voor vrouwen geldt, zo wees dezelfde studie uit.
Wat is dan de reden dat we stress krijgen van rommel? Daarover zegt Darby Saxbe, hoofdonderzoeker van de studie, het volgende: “Opruimen geeft mensen het gevoel dat ze controle hebben over hun omgeving. Het leven zit vol onzekerheden, en daarom vinden we het prettig als onze directe leefomgeving voorspelbaar en netjes is. Daarnaast kan rommel heel afleidend werken. Het geeft ons constant prikkels, zowel visueel als mentaal. Je kunt het vergelijken met een to-do lijst waarvan de taken niet af zijn.”
Opruimen is niet alleen alles op zijn plek leggen, maar ook wegdoen wat je niet (meer) gebruikt. Minimaliseren gaat nog een stap verder. Je bewaart dan alleen wat jou blij en gelukkig maakt. De kern is dat er ruimte en rust in huis ontstaat. Precies wat je nodig hebt als je een druk leven leidt.
2. Het verbetert je gezondheid en welzijn
Natuurlijk is minder stress al heel goed voor onze gezondheid. Maar belangrijk is ook dat ons huis als een ‘thuis’ voelt. Dat het een plek is waar je jezelf kan zijn en tot rust kan komen. Je spullen spelen daarin een belangrijke rol, ze kunnen het gevoel van thuis positief beïnvloeden, maar ook negatief, in de vorm van rommel.
Dat toont wetenschapper en organizer Caroline Rogers aan met haar onderzoek naar de link tussen rommel en welzijn. Rommel is subjectief; het is pas rommel als iemand zelf last heeft van te veel zooi en spullen om zich heen. Het gaat niet om de hoeveelheid rommel, maar hoe jij je erover voelt. Dit merken we bijvoorbeeld als onze partner helemaal geen last blijkt te hebben van de rommel die jij ervaart (of andersom). Dat kan dus echt (irritant he?).
Volgens Rogers is het even belangrijk voor ons welzijn om tijd en geld te investeren in het creëren van een fijn thuis als in een goede nachtrust en voldoende beweging. Maak van je huis dus een plek waar je niet gehinderd wordt door spullen, maar juist blij. Minimaliseren is precies dat: je schrapt het overbodige en maakt ruimte voor zaken die je belangrijk vindt. Er is geen wetenschappelijke formule die berekent hoeveel spullen dat zijn, alleen jouw ervaring telt: als je rust ervaart weet je dat het goed zit!
3. Je wordt beter in keuzes maken voor jezelf
Opruimen is keuzes maken. En rommel is niets anders dan een verzameling spullen waarover je nog geen keuze hebt gemaakt. Steeds als je rommel ziet dan word je eraan herinnerd dat je daar ooit nog wat mee moet, en dat vreet energie. Maak je eenmaal keuzes, dan lucht dat onwijs op.
Stel je ruimt je boekenkast op en vraagt jezelf bij ieder boek af: bewaar ik dit of mag het weg? Je leert dan gaandeweg je eigen criteria kennen, welke boeken echt de moeite waard zijn om je boekenkast te bewonen. Zo had ik een klant, een ontwerper, die op zijn kantoor al zijn boeken wilde opruimen. Nadat we zo’n twintig minuten bezig waren kwam hij tot het inzicht dat hij alleen die boeken wilde bewaren die bij zijn huidige ontwerpfilosofie en werkwijze passen. Voor hem was dit een heel helder criteria dat hem hielp om beter en makkelijker keuzes te maken. Bovendien wist hij nu ook dat hij met een gerust hart afscheid kon nemen van spullen op kantoor die hij in het verleden wel interessant vond of gebruikte, maar nu geen rol meer speelde in zijn werk.
Zeker in fases waarin grote veranderingen plaatsvinden in je leven kan dit erg nuttig zijn. Het opruimen van spullen die bij je ‘oude leven’ horen helpt je om afscheid te nemen van het verleden, bijvoorbeeld de periode vóór een scheiding of carrièreswitch. Door bewust te kiezen voor spullen die bij je nieuwe levensstijl passen maak je ruimte voor wat je nu belangrijk vindt.
Of zoals opruimgoeroe Marie Kondo zegt: “The question of what you want to own is actually the question of how you want to live your life.“
4. Het bespaart een boel tijd
Heb je minder spullen, dan hoef je minder op te ruimen. Zo simpel is het. Onze spullen vragen aandacht, en dus tijd en energie. Ze moeten gebruikt, gepoetst, gerepareerd en verplaatst worden. Tijd die ik persoonlijk liever steek in dingen waarvan ik geniet, zoals mijn gezin, familie, vrienden en mijn passie (mensen helpen bewuste keuzes te maken over hun tijd en spullen).
Als je eenmaal opgeruimd hebt en alles een vaste plek heeft, kan je spullen ook veel sneller vinden. Al met al bespaart dat ook een boel tijd. Het is een frustratie die ik veel hoor van mijn klanten, bijvoorbeeld: “voor ik kan gaan klussen ben ik eerst een kwartier kwijt om mijn hamer te vinden”.
Dat neemt niet weg dat je eerst tijd zult moeten maken om grondig op te ruimen. Voor mensen die het chronisch té druk hebben lijkt dit een kip-ei probleem. Mijn advies is dan, begin héél klein, een half uurtje per week. En begin op een plek waar je dagelijks komt. Bijvoorbeeld je badkamerkastje in week 1, je aanrechtblad in week 2, je sokken- of ondergoed lade in week 3, en zo verder. Het resultaat van ieder klein stapje zal je motiveren om verder te gaan.
5. Mijn favoriet: het is beter voor onze planeet!
Wist je dat spullen op nummer 1 staan van de top 10 milieubelasting van de gemiddelde Nederlandse consument? Ver boven autorijden of vlees eten. Dat komt door de zogenaamde verborgen impact: dat is de CO2-uitstoot of vervuiling die het kost om onze spullen te maken en te vervoeren. Die is vaak veel groter dan het gebruik ervan. Zoals bijvoorbeeld de materialen en energie die nodig zijn om kleding of speelgoed te maken. Als je duurzamer wilt leven, dan kan je dus het best geen nieuwe spullen meer kopen.
Dat is natuurlijk een hele grote stap, maar het idee van minimaliseren kan je er wel onwijs bij helpen. Het geeft je inzicht in wat je allemaal niet nodig hebt om gelukkig te zijn, zodat je je vrijer en onafhankelijker voelt van spullen. En dat is precies wat we willen, teveel spullen maken namelijk – net als geld – niet gelukkig. Als gevolg zul je minder onnodige aanschaffen doen, en dat is goed voor het milieu. Ook door dingen te delen of huren, en wat stuk is te herstellen, hoeven we minder nieuwe spullen te kopen.
Het is daarom mijn missie zoveel mogelijk mensen aan het ontspullen te krijgen. Want opgeruimde mensen dragen bij aan een opgeruimdere wereld!
En? Hoe kijk je nu tegen jouw spullen aan? Wat in huis zou je als eerste willen opruimen?
Wil je beginnen met opruimen en minimaliseren? Doe dan eens mee met mijn Gratis webinar: Haal meer uit je leven met minder spullen. Je leert dan alles over een goede voorbereiding en ontvangt tips op maat voor jouw situatie.