Tip voor meer rust: ‘ont-moeten’

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf? Dan is het misschien tijd om eens te ‘ont-moeten’. Alle spullen in huis vragen om aandacht: ‘lees mij’ zegt het boek, ‘bespeel mij’ roept de piano. De vraag is moet je piano spelen of wil je dat? Het proces van ontspullen helpt je hierbij. 

Wat moet jij allemaal van jezelf?

Hoeveel boeken staan er in jouw boekenkast die je nog moet lezen? Bij mij staat er een racefiets op het balkon waarop ik echt weer eens een tochtje moet gaan maken. Spullen geven ons constant prikkels en wanneer die vooral negatief zijn, is het tijd om iets te veranderen.

Laat je niet afleiden door je spullen die jou vertellen wat jij moet doen. We moeten al zoveel. Luister naar jezelf, wat WIL jij? Welke boeken wil jij nu graag lezen? Niet 10 jaar geleden, niet over 10 jaar, maar nu. Heb je zín om op die racefiets te stappen of ga je tegenwoordig veel liever hardlopen?

Ontspullen gaat niet alleen over het wegdoen van nutteloze spullen, het gaat ook over ‘ont-moeten’: de ‘moetjes’ van je todo-lijst schrappen om plaats te maken voor wat belangrijk is voor jou op dit moment.

Vervang moeten door willen

Het kan best lastig en confronterend zijn om de vraag te stellen: wat wíl ik nou echt? Waar heb ík zin in? Waar geniet ik van? Misschien heb je jarenlang voorrang gegeven aan de wensen van anderen (je kinderen, je partner of je ouders). Het kan ook zijn dat je hebt vastgehouden aan een beeld van jezelf waarvan je nu realiseert dat je dat mag loslaten. 

 

stel jezelf tijdens het opruimen de vraag of je spullen passen bij je levensstijl van nu. Helpen ze je bij je wensen, doelen en prioriteiten voor komende 1 á 2 jaar? Maak vervolgens een bewuste keuze om iets te houden of er afscheid van te nemen. 

Ik ben benieuwd: wat ga jij ‘ont-moeten’? Laat je reactie achter in de comments hieronder. 
 

Lijkt je het heerlijk om minder te moeten? Ontdek hoe je leert om keuzes te maken die in lijn zijn met wat je graag wil in de cursus ontspullen. Kijk hier voor de cursusdata en meer informatie.

Ontvang maandelijks
opruimtips en inspiratie

Ik vind spam net zo vervelend als jij dus ik zal je e-mail nergens anders voor gebruiken.
Ook mag je de tips op elk moment stopzetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *