Spullen die weg mogen: 3 tips om ze snel de deur uit te krijgen

Maandenlang staan ze hun lot af te wachten in de gang of je garage. Spullen waarvan je hebt besloten dat ze weg mogen. Zo zonde, want je hebt veel tijd en moeite gestoken in het opruimen ervan. En nu staan ze je nog steeds in de weg. Het is een struikelblok voor veel van mijn klanten en een veelgestelde vraag: wat doe ik met de spullen die weg mogen? Daarom geef ik je 3 simpele tips die het makkelijker maken om ze snel de deur uit te krijgen. 

1. Kies de weg van de minste weerstand 

Het is makkelijker om afscheid te nemen van spullen als je weet dat ze een tweede leven krijgen. Bovendien is het duurzamer. Dat klopt. Maar als je elk voorwerp moet oppoetsen, fotograferen en in de verkoop zetten, dan krijg je er evenveel klussen bij als je spullen wegdoet. Dat kan niet de bedoeling zijn, want je wilde juist meer tijd voor leuke dingen maken door op te ruimen

Als je veel spullen hebt, en weinig tijd, kies dan voor de állersnelste route:

  1. Alles dat compleet, functionerend en schoon is breng je naar de Kringloop.
  2. De rest mag in de vuilniszak of naar de milieustraat voor recycling.

“Maar dat is te goed voor de Kringloop”, of “dan weet ik niet of het écht goed terecht komt”, is de reactie die ik vervolgens vaak krijg. Vraag jezelf dan eens af: hoe belangrijk is het écht voor mij waar mijn spullen terechtkomen? Je had immers al besloten om afscheid te nemen van deze spullen, omdat ze geen waarde meer toevoegen aan je leven. 

Alles wat niet ‘zomaar naar de Kringloop’ mag is een extra taak op je todo-lijst en kost tijd. Als je daar niet veel van hebt, onderzoek dan wat voor jou voor de weg van de minste weerstand is. Probeer verschillende dingen uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

Het kan natuurlijk zijn dat er voor jou snellere routes zijn dan de Kringloop:

  • de facebook/whatsapp groep van je buurt, waar je in no-time die fiets van je dochter slijt
  • iets gratis aanbieden op marktplaats, zodat dat meubel of apparaat dat je niet meer gebruikt bij je thuis wordt afgehaald 

2. De snelste route is een bestaande route   

Spullen dichtbij de deur zetten is een goed idee, want zo neem je ze makkelijk mee wanneer je de deur uit gaat. Maar belangrijker is het om alvast te bedenken aan welke ritjes of routines je het wegbrengen van de spullen gaat koppelen. 

  • Maak je dagelijks een ommetje? Hang een tasje spullen aan de kapstok en maak je volgende wandeling via de kringloop.
  • Ga je dagelijks met de auto naar je werk? Vertrek eens 10 minuten eerder en rijd via de milieustraat.
  • Kom je op weg naar je sporttraining altijd langs zo’n boekenkastje? Leg die paar boeken die weg mogen alvast bij je sportschoenen en drop ze onderweg naar je volgende training.
Zo gaat het in één moeite mee met iets dat je toch al doet en is de kans veel groter dat spullen snel je huis verlaten. Bovendien creëer je zo nieuwe gewoontes die het ontspullen ook op de lange termijn makkelijker maken.

3. Wil je spullen verkopen? Gebruik deze tips. 

Wees heel selectief en kies voor een beperkt aantal spullen uit die je gaat verkopen. Reserveer een plek in huis, een ‘verkoophoekje’, voor deze spullen. Stel een ondergrens in wat prijs betreft. Bijvoorbeeld alles waarvoor je minimaal €50 kan vragen zet je op Marktplaats (of Vinted voor kleding / Catawiki voor kunst en bijzondere objecten). Geef jezelf een deadline: is het binnen één maand niet weg, dan laat je het alsnog aan de experts van de Kringloop over, of biedt je het gratis aan op Marktplaats.

Kort samengevat:

  1. Wees selectief, want verkopen kost tijd 
  2. Stel een ondergrens in: wat moet het minimaal opbrengen wil ik het in de verkoop zetten? 
  3. Geef jezelf een deadline: binnen 1 maand niet weg, dan alsnog weggeven

Bonus: je leert vertrouwen op je keuzes  

De ervaring leert dat we 99% van de spullen die we weg doen nooit meer zullen missen. Wanneer je die tas met boeken, waarvan je besloten hebt dat ze weg mogen, te lang in de gang staan dan is de kans groot dat je er toch nog eens doorheen kijkt en er weer eentje terugzet in de boekenkast. Geef twijfel geen kans en werk je spullen snel de deur uit. Zo leer je vertrouwen op je eigen keuzes en maak je makkelijker beslissingen over spullen in de toekomst. Een geweldige bonus voor jouw investering in het opruimen! 

En duurzaamheid dan?  

Er zijn helaas veel te veel spullen in de wereld. Vergeef het jezelf als je een keer geen nieuwe bestemming kan vinden voor een voorwerp dat nog goed is en weg mag. Het ontspullen zelf is belangrijker. Je leert welke spullen waarde toevoegen aan je leven en welke niet, met als resultaat dat veel selectiever wordt aan de voordeur. Het duurzame effect van minder nieuwe spullen kopen is op de lange termijn veel groter dan het goed terecht laten komen van de spullen waarvan je nu afscheid neemt.

Mocht je zeeën van tijd en energie hebben om goede bestemmingen te zoeken voor je spullen, ga dan voor tips en inspiratie naar www.inzameldoelen.nl

Vertel eens, welke spullen krijg jij maar moeilijk de deur uit?

Wil je ontdekken wat voor jouw de weg van de minste weerstand is en hoe jij spullen snel de deur uit krijgt? Ik help je graag met ontspullen. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Vragen of reacties? Ik lees en beantwoord alles.x
()
x