Spullen die weg mogen: 3 tips om ze snel de deur uit te krijgen

Maandenlang staan ze hun lot af te wachten in de gang of je garage. Spullen waarvan je hebt besloten dat ze weg mogen. Zo zonde, want je hebt veel tijd en moeite gestoken in het opruimen ervan. En nu staan ze je nog steeds in de weg. Het is een struikelblok voor veel van mijn klanten en een veelgestelde vraag: wat doe ik met de spullen die weg mogen? Daarom geef ik je 3 simpele tips die het makkelijker maken om ze snel de deur uit te krijgen. 

1. Kies de állersnelste route 

Het is makkelijker om afscheid te nemen van spullen als je weet dat ze een tweede leven krijgen. Bovendien is het duurzamer. Klopt. Maar als je elk voorwerp moet oppoetsen, fotograferen en in de verkoop zetten, dan krijg je er evenveel klussen bij als je spullen wegdoet. Dat was niet de bedoeling, want je wil juist meer tijd overhouden voor leukere dingen dan opruimen

Heb je veel spullen en weinig tijd? Dan kies dan voor de állersnelste route:

  1. De Kringloop: alles dat compleet, functionerend en schoon is breng je hierheen.
  2. De rest mag in de vuilniszak of naar de milieustraat voor recycling.

“Ja, maar dat is te goed voor de Kringloop”, of “dan weet ik niet of het écht goed terecht komt”, is de reactie die ik vaak krijg. Vraag jezelf af hoe belangrijk het écht is waar je spullen terechtkomen? Je had immers besloten om er afscheid van te nemen. Alles wat niet ‘zomaar naar de Kringloop’ mag is een extra taak op je todo-lijst en kost tijdAls je daar niet veel van hebt, onderzoek dan wat voor jou voor de weg van de minste weerstand is. Probeer verschillende dingen uit en kijk wat het beste werkt.

Het kan natuurlijk zijn dat er voor jou snellere routes zijn dan de Kringloop:

  • De buurt-app of Facebookgroep waar je in no-time de fiets van je dochter slijt
  • Iets gratis op marktplaats zetten wanneer je het zelf lastig kan tillen of afvoeren 

2. Gebruik efficiënte “afvoerlijnen”

“Afvoerlijnen”, het werd een begrip in mijn cursus ontspullen. Het idee is dat je doorlopend spullen het huis uit doet “in kleine vrachtjes” in plaats van alles opspaart tot Koningsdag of de volgende rommelmarkt. Voorbeeld: bij mij thuis hangt een tasje in de garderobe waar ik spullen in doe die naar De Buurtkringloop mogen bij mij in de straat. Iedere keer dat ik met mijn kids naar de bieb ga kan ik het tasje meenemen (als er wat in zit), want ik kom er toch langs.

Spullen dichtbij de deur zetten is een goed idee, want zo neem je ze makkelijk mee wanneer je de deur uit gaat. Maar belangrijker is het om alvast te bedenken aan welke ritjes of routines je het wegbrengen van de spullen gaat koppelen. Want de efficiëntste afvoerlijn is eentje die jou minimale extra moeite kost.

  • Maak je dagelijks een ommetje? Hang een tasje spullen aan de kapstok en maak je volgende wandeling via de kringloop.
  • Ga je regelmatig met de auto naar je werk? Vertrek eens 10 minuten eerder en rijd via de milieustraat. 
  • Kom je onderweg naar je sporttraining langs een boekenkastje? Leg die 2 boeken die weg mogen alvast bij je sportschoenen.
Efficiënte afvoerlijnen maken het je makkelijker om te ontspullen. Bovendien creëer je zo nieuwe gewoontes die het makkelijker maken om te blijven ontspullen en echt ruimte in huis te maken.

3. Wil je spullen verkopen? Gebruik deze tips. 

Wees selectief en kies voor een beperkt aantal spullen uit dat je gaat verkopen. Stel een ondergrens in wat prijs betreft. Bijvoorbeeld alles waarvoor je minimaal €50 kan vragen zet je op Marktplaats (of Catawiki voor kunst en bijzondere objecten, en Vinted voor kleding). Nu kan je aan de slag. De volgende tips gaan je helpen bij de verkoop:

  • Geef jezelf een deadline: is het binnen één maand niet weg, dan laat je het alsnog aan de experts van de Kringloop over, of bied je het gratis aan op Marktplaats.
  • Wacht niet op het hoogste bod, maar ga in op een koper die een persoonlijk bericht stuurt en waar je een goed gevoel bij hebt. Negen van de tien keer klopt het en maak je iemand heel blij met je spullen. 
  • Communiceer kort, eerlijk en duidelijk met de koper en voorkom dat hij afhaakt door het ophalen/overnemen zo makkelijk mogelijk te maken.

In veel gevallen heeft de verkoop van spullen mijn klanten hun investering in mijn cursus of begeleiding terugbetaald. Dat is natuurlijk super. Maar vergeet niet, alles wat niet ‘zomaar’ mag wordt een extra taak op je todo-lijst en gaat tijd kosten. Dus maak bewust een keuze.

Bonus: je leert vertrouwen op je keuzes  

De ervaring leert dat we 99% van de spullen die we weg doen nooit meer missen. Wanneer die tas met boeken voor de kringloop te lang in de gang staan dan is de kans groot dat je er toch nog eens doorheen kijkt en er weer eentje terugzet in de boekenkast. Geef twijfel geen kans en gebruik efficiënte afvoerlijnen om spullen snél de deur uit te werken. Zo leer je vertrouwen op je eigen keuzes en maak je makkelijker beslissingen over spullen in de toekomst. Een bonus voor jouw investering in het opruimen! 

En duurzaamheid dan?  

Er zijn helaas veel te veel spullen in de wereld. Vergeef het jezelf als je een keer geen nieuwe bestemming kan vinden voor een voorwerp dat nog goed is. Het ontspullen zelf is belangrijker. Je leert welke spullen waarde toevoegen aan je leven en welke niet, met als resultaat dat je veel selectiever wordt aan de voordeur: je doet minder nieuwe aankopen (en miskopen). Het duurzame effect van minder spullen kopen is veel groter op de lange termijn dan het goed terecht laten komen van de spullen waarvan je nu afscheid neemt.

Mocht je zeeën van tijd en energie hebben om je spullen een goede bestemming te geven ga dan voor tips en inspiratie naar www.inzameldoelen.nl of bekijk op deze kaart waar je terecht kan in regio Amsterdam. 

Vertel eens, welke spullen krijg jij maar moeilijk de deur uit?

Wil je ontdekken wat voor jouw de weg van de minste weerstand is en hoe jij spullen snel de deur uit krijgt? Ik help je graag met ontspullen. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Vragen of reacties? Ik lees en beantwoord alles.x
()
x