Zo haal je meer uit je leven met minder spullen

Heb je ook wel eens het gevoel dat je meer uit je leven kunt halen? Maar heb je niet de tijd en rust om daarover na te denken? Opruimen kan de uitkomst bieden. Je organiseert daarmee niet alleen je spullen, maar ook je gedachten. Ik leg je uit hoe je opruimen kan inzetten om je leven leuker te maken. Zo maak je van de nood een deugd, fijn toch?

Opruimen in plaats van optimaliseren

We willen graag meer, dat is menselijk. Meer beleven, meer genieten, eruit halen wat erin zit. Je kan daarvoor tijd maken door te optimaliseren; je week strakker plannen, efficiënter werken, huishoudelijke taken uitbesteden. Oplossingen die je helpen om meer te doen in minder tijd.

Maar er is ook een andere manier, je kan kiezen om minder te doen met meer aandacht. Meer plezier halen uit die dingen die je echt belangrijk vindt. Dan moet je natuurlijk wel weten waaraan je het allerliefste die aandacht besteedt. Opruimen is bij uitstek een manier die je helpt ontdekken waar jij nou echt blij van wordt. Hoe dan, vraag je je misschien af?

Inzicht in jouw ideale levensstijl

Wanneer je je huis gaat opruimen – je kledingkast, je boeken, je keuken, je foto’s – stel je jezelf constant de vraag: wil ik dit bewaren of weggooien? Het maken van keuzes over je spullen leert je ook om keuzes te maken voor jezelf. 

Zelf werd ik ‘per toeval gedwongen’ om op te ruimen. Ik wilde al een tijd meer rust , meer genieten en meer uit mezelf halen. Maar ik voelde weerstand om mijn persoonlijke leven strakker en efficiënter te organiseren. Toen ik met mijn gezin in het buitenland ging wonen en we binnen 3,5 jaar twee keer verhuisden (van Amsterdam naar Wenen en terug) moest ik in korte tijd twéé keer door al mijn spullen heen. 

Dat proces van opruimen heeft me helderheid gebracht. Je stelt jezelf namelijk continue vragen. Heb ik dit nodig? Ga ik dit nog gebruiken? Wat vind ik eigenlijk belangrijk? Hoe wil ik mijn tijd op die nieuwe plek gaan besteden? Hoe ziet mijn ideale levensstijl er eigenlijk uit?

Spullen moeten je ondersteunen in plaats van afleiden

Uiteindelijk zorgen de inzichten die je tijdens het opruimen opdoet ervoor dat je de vraag kan omdraaien: welke spullen passen bij mijn ideale levensstijl?

Zo deed ik veel spullen weg en dat zorgde voor ruimte. Letterlijk in huis, maar ook om nieuwe dingen op te pakken die pasten bij mijn ideale levensstijl. Zoals een cursus starten over iets wat ik ontdekt had graag te willen leren. En een challenge aangaan om een nieuwe eetgewoonte aan te leren.

Opruimen gaat over het organiseren van de spullen die jou blij maken en die belangrijk voor je zijn. De rest is ballast, je kan er met een gerust hart afscheid van nemen. Zo zorg je ervoor dat je spullen je niet langer afleiden. Integendeel, ze zullen jouw (ideale) manier van leven ondersteunen.

3 stellingen van mij 

"Met opruimen maak je ruimte voor verandering"

"We zijn veel tijd (en geld) kwijt met het kopen, onderhouden en opruimen van spullen die we niet echt nodig hebben. Die tijd kunnen we ook besteden aan dingen waar we zeggen geen tijd (geld) voor te hebben, maar eigenlijk graag zouden doen."

"Door op te ruimen ontdek je jouw ideale levensstijl. En dat maakt het een stuk makkelijker om keuzes te maken over je spullen."

2 quotes van anderen

“Spullen die niet zijn opgeruimd, staan eigenlijk voor uitgestelde beslissingen.” (Els Jacobs)

“Keep only those things that speak to your heart. Then take the plunge and discard all the rest. By doing this, you can reset your life and embark on a new lifestyle.” (Marie Kondo)

1 vraag aan jou

Wat is jouw ideale levensstijl?

Mijn aanbod

Iedere laatste vrijdag van de maand geef ik een gratis webinar “Haal meer uit je leven met minder spullen” waarin je praktische tips krijgt om met opruimen aan de slag te gaan.

Wil je leren opruimen of je werk beter organiseren? Ik bied persoonlijke en professionele begeleiding, bij jou thuis of op je werkplek. Lees meer over mijn werkwijze en neem gerust contact op!

* het gebruik van de 321 is geïnspireerd op de blogs van Marco Bogers die ik met veel plezier lees. “

0
Vragen of reacties? Ik lees en beantwoord alles.x
()
x